Sevgili Öğrenciler,

Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümüne hoş geldiniz. Gıda mühendisliği bölümümüz, Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojileri anabilim dallarından oluşmaktadır.  Konusunda  yetişmiş seçkin 8 öğretim üyesine, 1 Dr. araştırma görevlisine,  4 araştırma laboratuarına sahiptir. Bölüm laboratuvarlarımız, gıda mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında modern ve iyi donanımlı bir alt yapıya sahiptir. Gıda Mühendisliği, tarladan/bahçeden –  sofraya/çatala gıdaların üretilmesi, geliştirilmesi, muhafazası, ambalajlanması, taşınması ve ürün veya atık olarak yeniden değerlendirilmeleri konularını multidisipliner (disiplinler arası) temelinde ele alan bir mühendislik dalıdır. Bölümümüzde verilen eğitimlerde gıdaların  fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik kalite analizleri, teorik ve uygulamalı olarak incelenmektedir. Ayrıca, gıdaların uygun parametrelere göre işlenmesi, paketlenmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak  yöntemler,  gıdaların muhtemel fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik her türlü zararlardan, tağşiş/hilelerden  korunması, bu zararlardan uzaklaştırılmasında teknolojik uygulamaların kullanımı, gıdaların kalite özelliklerinin iyileştirilmesi, gıda işlemede muhtemel problemlerin giderilmesi, yeni ürün tasarlanması (ÜR&GE)  ve yeni işleme  yöntemlerinin  (AR &GE) geliştirilmesi, özellikle de tarımsal atıkların gıda olarak değerlendirilmesi hususları eğitim programında verilmektedir.

Son yıllarda Dünya üzerindeki iklim değişikliği ve bölgesel askeri/politik çatışmalara bağlı olarak muhtemel bir global gıda krizinin ortaya çıkarabileceği işlenmiş gıdaya olan talebin artacak olması; gıda güvenliği/güvencesi kapsamında gıda mühendisliğinin önemini artırmaktadır. Özellikle gıda güvenliğinin önemi SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında da ortaya çıkmıştır. Bu açıdan bakıldığında, diğer mühendislik alanları içerisindeki konumunu her zaman koruyabilen ve geleceğin meslekleri arasında gösterilen gıda mühendisliği bölümü güncel konular kapsamında gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili olarak eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütmektedir. Bölümümüzde gıda bilimi ve teknolojisi odaklı araştırmalar, güncel ve problem çözüm odaklı bilimsel çalışmalar ve gıda sanayiimize uygun, ülkemizin önceliklerine dönük projeler yürütülmektedir. Bölüm olarak lisans eğitimindeki hedeflerimiz, gıda sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir niteliğe sahip olabilmesi için, öğrencilerimizi gıda endüstrisinde uygulanabilir temel mühendislik bilgileri ile teorik olarak eğitmek ve bunların pratiğini yaptırmaktır.

 

Öğrencilerimiz Erasmus+ ve Mevlana ve benzeri değişim programlarından yararlanabilmektedir. Benzer şekilde çok farklı ülkelerden öğrenciler de bölümümüze gelebilmektedirler. 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılından itibaren bölümümüze  kayıt olacak öğrencilerimiz için, şartları haiz olanlar diledikleri takdirde  8.yarıyılını “Gıda Mühendisliğinde Uygulamalı İşyeri Eğitim (İntörn Mühendislik)” kapsamında Bölümde ders almayarak, gıda işletmelerinde iş yaşamına doğrudan katılarak eğitim öğretimlerini tamamlayabileceklerdir. Uygulanacak intörn mühendislik eğitimi, üniversite-sanayi iş birliğinin önemli ölçüde artmasına da katkıda bulunmakta olup, mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerimizin mesleki bilgi, beceri ve yetkinlikleri artacak ve sanayide daha kolay iş bulunmasına imkan sağlanacaktır.

 

Mezunlarımız, zorunlu yasal istihdam gereği özel sektördeki gıda işletmelerinde, özel gıda kontrol laboratuvarlarında, Tarım Bakanlığı (İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubelerinde Denetçi, İl Kontrol Laboratuvarlarında Kontrol Mühendisleri, TAGEM Ar&Ge Mühendisi),  Sağlık Bakanlığı, Belediyeler, TSE, Devlet destekli gıda işlemelerinde, Satış ve Pazarlama alanlarında, Dış Ticaret, Danışmalık, Eğitmenlik, Yönetim, Denetim ve Ürün geliştirme gibi bölümlerde gıda mühendisi olarak çalışabilmekte ve yurt içi ve yurt dışındaki ilgili bölümler bünyesinde kariyer yapabilmektedir.

Sevgili öğrencilerimiz,

Üniversite eğitimi, hayatınızda ve kariyerinizde en önemli basamaklardan biridir. İyi bir eğitim almak, kendinizi hem mesleki hem de sosyal pek çok alanda geliştirebilmek, sizi diğer meslektaşlarınızdan bir adım öteye götürecektir Tecrübeli ve dinamik eğitim kadromuzla, güçlü, gelişmiş altyapımızla, kampüsümüzdeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlarımızla sizleri Tarihin yazıldığı Afyonkarahisar’da Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görmekten büyük mutluluk duyacağız. Hepinize başarılar diliyorum. Herhangi bir soru veya görüş için iletişime geçebilirsiniz.

En içten dileklerimle…

Prof. Dr. Harun DIRAMAN

Bölüm Başkanı

19 Temmuz 2018, Perşembe 2671 kez görüntülendi